Magyar Rádió Gyermekkórusa

telefon: +36 30 616 7317

 e-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

A kórusról:

 Magyar Rádió Zenei Együttesek tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa hosszú évek óta a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert énekkara. Rendszeres résztvevője hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek. Az együttes számos rádió-, televízió- és lemezfelvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Európa szinte valamennyi országában jártak, de turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon is.

 

A Bartók-Pásztory és Príma-díjjal kitüntetett Magyar Rádió Gyermekkórusának 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont, ahol a felvételt nyert gyermekek az "r" osztályokban folytathatják tanulmányaikat. A kórus tagjai számára a kórusképzés, az egyenruha, az utazások és a hangszeres oktatás ingyenesek, mivel ezek anyagi fedezetét az MTVA biztosítja.

 

 

A Magyar Rádió Gyermekkórusa több részre tagolódik: a Palánták kórusba járnak a 9-11 éves gyermekek, akik Vargáné Körber Katalin tanárnő vezetésével ismerkednek a kóruséneklés alapjaival. Könnyebb kórusműveket, körjátékokat, népi gyermekjátékokat, betlehemes és pünkösdi játékot tanulnak szerepjátékkal, mozgással, tánclépésekkel. 11 éves korban a gyermekek az ún. Nagykórusban folytatják az éneklést, ahol már jóval komolyabb feladatokkal találkoznak. A kórus repertoárja a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át, a romantikus darabokon keresztül egészen a 21. századi zeneművekig terjed. Számos alkalommal közreműködnek oratórikus koncerteken a Magyar Rádió Művészeti együtteseivel közösen (pl. Anno Sacri kantáta-sorozat a Mátyás templomban, Őszi és Tavaszi Fesztivál a Művészetek Palotájában). Örvendetes tény, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kórus iránti érdeklődés belföldön és külföldön egyaránt. Szintén újdonság, hogy a mutáláson átesett fiúk kezét nem engedjük el: bár nem maradnak a Nagykórusban, de egy újonnan alakult formációban, az ifjúsági vegyeskarban folytatják kóruséneklési tevékenységüket.

 

 

A Bartók-Pásztory díjas, Grammy díjra is jelölt énekkar 1955-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-től 1995-ig Reményi János volt a kórus vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella karnagyként vett részt a gyermekkar munkájában. 1995-től 2012 júliusáig Thész Gabriella lett a vezető karnagy és művészeti vezető, 1997-től 2009-ig Nemes László Norbert karnagy segítette munkáját. 2012 szeptemberétől Dr. Matos László és Kabdebó Sándor irányította a kórust, majd 2019 januárjában Dinyés Soma vette át a munkát. A mindenkori vezető karnagyok mellett olyan kiváló karmesterekkel dolgoztak már együtt, mint Kocsis Zoltán, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Fischer Iván, Schiff András, Solti György, José Cura, Philip Glass, Kobayashi Kenichiro, Paul Sacher, Karlheinz Stockhausen, Martin Haselböck, Howard Williams és Geoffrey Tate.

 

 

 Vezető karnagy:  Dinyés Soma   

  1975-ben született, zenei tanulmányait Budapesten végezte. 1999-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karvezetés szakán. 2012-ben szerezte meg DLA-fokozatát zeneelméletből, summa cum laude minősítéssel. 1999 óta tanít szolfézst és zeneelméletet a Bartók Béla Konzervatóriumban, 2010-15 között az iskola kamarazenekarát is ő irányította. 2001 óta régizenei kurzusok meghívott tanára. 2002–2003-ban saját együttesével (Ars Longa Ének- és Kamarazenekar) előadta J. S. Bach első lipcsei kantátaévfolyamát Budapesten, heti rendszerességgel, a komponálás sorrendjében. Tanítási tevékenysége mellett sok budapesti szimfonikus- és kamarazenekarban játszik rendszeresen orgona vagy csembaló continuót: Budapesti Fesztiválzenekar, Nemzeti Filharmonikusok, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Concerto Budapest, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Anima Musicae Kamarazenekar. 2007 óta tagja a historikus hangszereken játszó Solamente Naturali Bratislava kamarazenekarnak, akikkel rendszeresen turnézik Európa-szerte.

  

 Betanító karnagy: Walter Judit

  Walter Judit 1974-ben született. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 1998-ban szerezte középiskolai énektanár- és karvezető diplomáját Szesztay Zsolt, Sárosiné Szabó Márta, Török Ágnes és Berkesi Sándor növendékeként. Ezt követően egykori iskoláiban, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában valamint a Debrececeni Egyetemen tanított. Gyermekei születését követően családjával együtt Budapestre költözött, ahol a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szolfézs-zeneelmélet tanára lett. 2016 áprilisa óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola rádiós osztályainak énektanáraként, 2016 szeptembere óta pedig a Magyar Rádió Gyermekkórusának betanító karnagyaként dolgozik.

 

 

 

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva