Aprók Kara

A 3. osztályos tanulók előkészítő kórusfoglalkozáson vesznek részt heti egy tanítási óra időtartamban. Vezetőjük: Pankotainé Puskás Gyöngyi tanárnő, aki az alsó tagozatos osztályokban tanítja az ének-zenét. Az előkészítő kórusfoglalkozásokon a többszólamú kóruséneklés első lépéseivel ismerkednek a gyerekek. Az iskola karácsonyi hangversenyén (Mátyás-templom, Szent István Bazilika) ők mutatják be a betlehemes játékot, az évzáró koncerten (Zeneakadémia, Fővárosi Operett Színház) pedig tánccal kiegészített tavaszi gyermekjátékokat adnak elő.  

 

Az Aprók kara tagjai a mindenkori negyedik és ötödik osztályosok. A két éves munka során itt sajátítják el az ifjú énekesek a kóruséneklés alapjait: a többszólamú intonációt, a kórushangzás tudatos, irányított alakítását. Szert tesznek az összehallgatás képességére, amire a későbbi kórusélet során alapvető szükségük lesz. Életkoruknak megfelelő énekgyakorlatokkal, rövidebb kórusművekkel ismerkednek a gyerekek, a heti két, órarendbe beépített kóruspróbán. Kórusprodukcióval közreműködnek az iskola karácsonyi és év végi koncertjén, illetve nem ritkán egyéb felkéréseknek is eleget tesznek.

A kórusvezetők: Őri Csilla és Uhereczky Eszter

 

  Őri Csilla karnagy

  

Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző Tanszakán végezte.  Főtárgy  tanára Makláry József volt. 1985 óta dolgozik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolában ének-zenetanárként, kórusvezetőként. 

  1988-2000-ig az ELTE Énektanár-és Karvezetőképző Tanszakának gyakorlatvezető tanáraként tevékenykedett. Az 1998-99-es tanévtől a Kodály iskola zenei területének igazgatóhelyettese. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2009 óta a Marczibányi téri Kodály Iskola igazgatója, 2012 júniusától a Magyar Kodály Társaság Elnökségi tagja. 2014 óta közoktatási szakértő, mestertanár. 2021 óta a KÓTA Tanácsadó Testületének Tagja.

  Uhereczky Eszter karnagy

 

 

Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár- és Karvezetőképző tanszakán végezte 1986 és 1991 között. Főtárgy tanárai Párkai István és Hartyányi Judit voltak  1991 óta a Kodály iskola ének-zenetanára, kórusvezetője. 2004-ben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára. 2006-ban a IV. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen elnyerte a Zeneakadémia Alapítvány Különdíját kimagasló művészeti tevékenységéért. 2008-ban az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült, a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért. 2011-ben a Leánykarral Junior Prima díjat nyert. 2014-től a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának docense.  2015-ben szerzett DLA tudományos fokozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Doktori értekezésének címe: Kardos Pál öröksége a gyermekkari hangzásépítésben. A KÓTA Tanácsadó Testületének tagja, a Tankerület Kiváló Pedagógusa.

 

 

 

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva