Billentyűs tanszak / Zongora

  Végh-Bocz Réka - tanszakvezető, zongora, korrepetíció

 Antal Gábor - zongora

 Gyenge Enikő - zongora

 Herdliczka Márta - zongora, csembaló, korrepetíció

 Szabó Zsófia – zongora, korrepetíció

 Szuhánszky Réka – zongora, korrepetíció

 Trázsi Erzsébet – zongora, korrepetíció

 

  „Mielőtt bármiféle hangszeren megkezdődnék az oktatás - gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknél egyaránt-, a tanulónak a lelkében már élnie kell valamilyen zenének: hogy úgy mondjuk, eszében kell őriznie, szívében kell hordoznia és hallania kell a zenét. A tehetség és a géniusz egész titka abban rejlik, hogy elméjében hamarabb hangzik fel élettel teli zene, mintsem ujjával a billentyűt, vagy vonójával a húrt először megérintené. Íme, ez az ok, amiért a gyermek Mozart „egy csapásra” elkezdett zongorázni és hegedülni.”   

 /G. G. Neuhaus /

 A zongora egy csodálatos hangszer, hiszen akár egy egész zenekart is meg tudunk rajta szólaltatni, más hangszerek számára is nélkülözhetetlen, mint kísérő hangszer. A szóló zongora irodalom megismeréséhez szinte egy élet is kevés, olyan sok remekmű született. A régebbi korokban a zene átszőtte az emberek mindennapjait, sok családban ott állt a zongora a nappali szobában. J. S. Bach korában még nem létezett a mai modern zongora, iskolánkban a barokk kor népszerű hangszerével is megismerkedhetnek a növendékek: a csembalóval. Hosszú út vezet az első hangoktól az igazi élményt és örömet adó muzsikálásig.

Tanítványaink nagyon sok lehetőséget kapnak tudásuk továbbfejlesztésére, tehetségük kibontakoztatására: közös órák, meghallgatások, zenei versenyek, kurzusok formájában. Rendszeres fellépési lehetőségek az iskolán belül: a bérleti hangverseny sorozat, a zeneklub, a tanszaki hangversenyek, Zeneakadémia (évzáró hangverseny) karácsonyi hangverseny (Mátyás-templom). Gyakran közreműködnek a II. kerületi intézmények, szervezetek rendezvényein, fesztiváljain.

A tanszakon rendszeresek a továbbképzések , ebben az évben H. Becht Erika zongora művész (Járdányi Pál Zeneiskola) és Kőrösiné Belák Erzsébet zongora művész (Bartók B. Zeneművészeti Szakközépiskola) tartott kurzust, „B” tagozatos növendékeink részvételével.

Minden gyermek, aki a zenével kapcsolatba kerül ez által több és jobb ember lesz. A zongoraórák során tanár és növendéke között olyan bensőséges kapcsolat alakulhat ki, amely egész életre meghatározó lehet egy-egy tanítvány életében. A zene érzékenyebbé tesz, a világ olyan dimenzióját mutatja meg, amely objektív, tudományos módszerekkel nem ismerhető meg. Szavakkal ki nem fejezhetők azok a gondolatok, érzések, amelyeket J. S. Bach, Beethoven vagy Chopin örökségül hagyott ránk. Nagyon fontos, hogy ezt az örökséget óvjuk és tanítványainknak minél többet át tudjunk adni belőle.

 „Egy porszem világot jelent,
S egy szál vadvirág az eget,
Fogd föl tenyeredben a végtelent
S egy percben élj évezredet.”
                      / William Blake /

 

  

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva