Zeneiskolai élet

 Zeneiskolánkban folyik az ének-zenei általános iskola és gimnázium tanulóinak, valamint 2000 óta a közismereti oktatásra iskolánkba járó Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjainak hangszeres képzése.  Hangszeres tanulóink az iskolai ünnepségek állandó résztvevőiként is kapcsolódnak ahhoz a közös munkához, amellyel a Kodály Iskola a nagy elődök nyomdokain haladva neveli a kodályi elvek szerint a felnövekvő ifjúságot a zene szeretetére, egymás kölcsönös tiszteletére és megbecsülésére. 

 

A Kodály – iskola hagyománya, hogy évente két alkalommal nagyszabású hangversenyt rendez, karácsonykor a Mátyás-templomban, év végén a Zeneakadémia Nagytermében. Az épület felújítási munkálatok időszakában a  Szent István Bazilika és a Budapesti  Operettszínház ad otthont a hangversenyeknek,  ahol az iskola kórusai és zenekara mellett a zenei versenyek győztesei és zenei pályára felvételt nyert növendékeink lépnek fel.

A  2007. évi minősítő eljárás  során elnyertük a Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény címet, mely a szakmai munkánk elismerése mellett   számos pályázati lehetőséget nyitott meg számunkra. Ezáltal  hangszer-, kotta-, és eszközállományunk évről  évre gazdagodik.
 

  Zenetanáraink szervezésében 1996-tól rendszeresen tartunk bérleti hangversenysorozatokat iskolánk Kodály Kamaratermében. A növendékek hagyományos fellépései mellett minden évben meghívjuk régi tanítványainkat, akik a zenei pályát választották hivatásul és jelenleg szakközépiskolák, főiskolák vagy a Zeneakadémia hallgatói. Nagyon jó érzés figyelemmel kísérni fejlődésüket, muzsikussá válásukat. A Tücsökhangverseny kedves színfoltja a bérleti előadásoknak. Ilyenkor csak a hangszeres előkészítősök, az első és második osztályosok szerepelnek. A hangversenyterem ekkor a legzsúfoltabb, mert minden családban nagy esemény, amikor először lép színpadra hangszert tanuló gyermekük. A 2011-ben induló „Muzsikus vendégség”  sorozat  keretében  neves előadóművészek adnak koncertet iskolánk hangversenytermében.


Óvodás koncertet” tartunk évente több alkalommal a zene iránt érdeklődő gyermekek számára. Ezekre a délelőtti koncertekre a budapesti óvodákból jönnek a kicsinyek.  Megismertetjük velük a különböző hangszereket, a jeles ünnepekre készülődünk. A játékos hangvételű hangszeres számokat közös énekléssel is színesítjük.  
  A Zeneklub koncerteket alsó tagozatos, napközis gyerekek számára rendezzük. Ezeken a délutáni kis koncerteken hangszerbemutatókat tartunk, valamint az elhangzott zeneművekről és azok előadóiról beszélgetünk, és akik még nem játszanak hangszeren, azoknak megpróbáljuk meghozni a kedvét a hangszertanuláshoz, hangverseny látogatáshoz.

 

Növendékeink mellett tanáraink is színvonalas koncerteket adnak. 1999-ben a Magyar Kultúra Alapítvány Székházának Corvin termében, majd 2000 márciusában a Régi Zeneakadémián, 2002 óta pedig az Óbudai Társaskörben  koncerteztünk.  A decemberi Kodály napok keretén belül több tanári hangverseny és hangszerbemutató várja a gyermekeket.

    A zeneiskola hosszú évek óta eredményes működését a művésztanárok, a hangszeres zene iránt érdeklődő gyermekek magas létszáma, valamint a zenei versenyeken eredményesen helytálló és díjakkal hazatérő növendékek jellemzik.  Tanáraink egyaránt törekednek a zene megszerettetésére és a kiemelkedő tehetségű növendékek eredményes fejlődésére. Évről-évre egyre többen választják hivatásul a zenei pályát.

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva