Kedves Látogató! Köszöntjük iskolánk honlapján, mely reményeink szerint tükrözi intézményünk szellemiségét, hagyományait. Hitvallásunk, névadónk Kodály Zoltán szavaival: „ Zene nélkül nincs teljes ember ”. Hisszük, hogy a napi találkozás a művészetekkel, a mindennapos muzsikálás olyan érzelmi intelligenciát alakít ki tanítványainkban, hogy bármilyen pályát válasszanak is, mindannyian sikeres, egészséges, boldog felnőttekké válnak.                               Őri Csilla igazgató

 

Szép napot mindenkinek!

Sokaknak közületek ismerős vagyok, néhányotoknak új arc. Azoknak akik még nem ismernek, bemutatkozom: Szvetnik Ferenc vagyok, és idén ballagtam el ebből az iskolából. Azért vagyok itt, hogy elmondjam Nektek; 13 évet töltöttem ennek az iskolának a kapuin belül, és a papíron való elválás után a szívem még mindig ide köt, a sok millió emléknek, a neveltetésnek, és a hálámnak köszönhetően.

A folyamatos lázadások, panaszkodások, és a másokban való hibák keresése után sikerült rájönnöm arra, hogy az ember mennyire eredményesebb tud lenni tanulás, de akár bármi más területen is, ha magába néz, erőt vesz magán, és arra törekszik, hogy attól a pillanattól kezdve más ember legyen: tudja értékelni, és komolyan tudja venni a körülötte lévő világot. Lassan megértjük, hogy ahogy felnövünk, évről-évre egyre nagyobb felelősség lesz a kezünkben, és engem minderre ez az iskola segített rávilágítani.

Én olyan tanuló voltam, mint manapság a legtöbb fiatal: úgy gondoltam, hogy a tanárok hibásak a gyengébb eredményeimért, nem pedig én, mert nem tanultam otthon. Úgy gondoltam, hogy az oktatás hibáztatása megold minden problémát, és otthon a szüleim elnézőek lesznek velem, ha azt mondom, hogy a tanár már megint csak úgy egyest adott, hogy én nem is tehettem róla. Mindezek mellett mind a szüleim, mind én tudtuk belül, hogy ez nem a tanár hibája, hanem az enyém, mert én nem tanultam azokra az órákra, és én mobiltelefonoztam, miközben leadták az anyagokat.

Természetesen mint mindenhez, ehhez is idő kellett hogy felfogjam, és miután észbe kaptam kellett még egy kis idő, hogy úgy is viselkedjek, mint aki valóban megértette. A 12. és 13. évfolyamokat végül sikerült úgy végig vinnem ebben az iskolában, hogy nem azt néztem, hogy mely leadott anyagok nem érdekelnek az órákon, nem azt figyeltem hogy mikben és kikben találhatok hibát, nem a tanárra fogtam ha egyest kaptam vagy szidást, hanem magamat tettem felelőssé a jövőmért, és ennek a fejlődésnek az összes tanár részese aki itt tanított engem, és beszélgetett velem- tanácsot adott, bátorított és segített. Ezúttal is szívből köszönöm nekik.

 Ezen iskola kapuin belül tanultam meg értékelni a felnőttek véleményét, azt hogy tapasztaltabbak, azt hogy őszinte és jó tanácsokkal tudnak ellátni. Nem egy tanár mellett sírtam el magam, mert olyan mértékig a szívembe fogadtam őket, hogy még a mai napig is bármilyen gondomat el tudnám nekik mondani, mert tudom hogy meghallgatnak, és szívükön viselik a problémáimat. Ha esélyt adunk nekik, ők is esélyt adnak nekünk. Fogadjátok be őket, és ne csak úgy tekintsetek rájuk, mint robotokra, akikkel napi 45 perc a kapcsolatotok, míg leadnak egy anyagot. Nyugodtan beszéljetek velük közvetlenebbül. Higgyétek el, a gimis éveitek alatt lesz olyan alkalom, amikor nem tudtok kihez fordulni a diáktársaitok közül, de az egyik itteni tanár mindig ott lesz hogy segítsen, bármi bajról is van szó. Bízzatok bennük. Jókat tudnak mondani.

A tanáraimnak és az itteni tanításnak (mert igenis ha figyelsz az órákon, akkor a 60-70% már a fejedben van), illetve az otthon hozzátett adagjaimnak hála, jelenleg az ország egyik legnevesebb egyetemén kezdhetem meg tanulmányaimat szeptember 11.-én. Ez pedig nem más, mint az ELTE.

Lesznek osztálytársaitok, diáktársaitok, akiket nem fogtok annyira kedvelni, lesznek tanárok is, akikkel nem találjátok meg könnyen a közös hangot, de ne higgyétek, hogy ez máshol nem így van. Én lázadó korszakomban, mikor még másokat tettem felelőssé a hibáimért, kétszer is iskolát szerettem volna váltani. Megnéztem több iskolát is, próbáltam kis időt eltölteni bennük. Higgyétek el, hogy tanárok szempontjából is az egyik legempatikusabb, legmegértőbb, legszeretőbb iskolába kerültetek, illetve a képzés szintje is bőven megfelelő ahhoz, hogy bárhol eltudj helyezkedni ahová álmaitok köt, amit az én példám is jól mutat. Innentől rajtatok áll, hogy Ti mennyit adtok hozzá. Én tudom azt, hogy az itteni tanárok közel 110% ot, napi szinten.

Próbáljatok meg minél többet közösségben lenni és társalogni, figyelni az embereket, és törődni velük. Nekem nagyon fognak hiányozni a közösen eltöltött szünetek.Most még nehezen hihetitek el mindezt ami elhangzott, de idővel rájöttök, hogy mennyire igaza is volt egy Feri nevű végzős diáknak amikor így üdvözölt titeket a 2017-es évnyitón.

Végszónak szeretnélek kérni Benneteket, hogy tanuljatok a hibáitokból, értékeljétek, ha segíteni szeretnének Nektek, és ne lökjétek el azokat, akik közel kerülnek hozzátok. Tanuljatok meg bízni másokban, és tudjátok, hogy hol a határ a hülyéskedésben.

Ha a saját szavaimmal megfogalmazott beszédem a szívetekig hatolt, felterjeszthetnétek szavazásra, hogy kikerüljön az iskola falára, hogy bármikor erőt tudjatok meríteni biztató szavaimból.

 Köszönöm, hogy meghallgattatok, és reménykedem benne, hogy pár év múlva Ti is ilyen szeretetteljesen fogtok nyilatkozni a nagy világ kicsiny, de mégis óriási szívekkel teli iskolájára, amit én örökre a szívembe zártam.

Sok jó, és eredményes évet kívánok mindnyájatoknak.

Elballagó osztályom mottójával búcsúzom:

"Célozd meg a holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz."

G R A T U L Á L U N K !

Az összes versenyeredmény itt nézhető meg

XIII. Országos Kodály Zoltán Szolfézs- És Népdaléneklési Verseny Döntő

László Lotti 8.r

2. díj + Különdíj


Sziklay Erzsébet 6.r

3.díj

Felkészítő tanár: Jäger Judit

VII. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorafesztivál

Szalai Emma 5.a - Szalai Kornél 3.a

EZÜST

Felkészítő tanár:Trázsi Erzsébet

Budapesti Zeneiskolai Zongoraegyüttesek Fesztiválja

 Bakos Fruzsina 8.r- Kiss Dániel 2.r

Arany
fellépés a Gála koncerten

Felkészítő tanár: Herdliczka Márta

 

Szalai Emma 5.r - Szalai Kornél 3.a

 Arany
fellépés a Gála koncerten

 Felkészítő tanár: Trázsi Erzsébet

 

Volly Kincső 5.a -Janesch Ágoston 6.r

ARANY

László Lotti 8.r- Janesch Ágoston 6.r

ARANY 

 Felkészítő tanár: Gyenge Enikő (Tanári különdíj)

 

László Zonga 4.a- Békési-Gardánfalvi Lilianna  4.a

EZÜST

Belej Lili 2.a - Tillai Máté 2.r

BRONZ

Felkészítő tanár: Trázsi Erzsébet

VIII. Banda Ede Regionális Csellófesztivál és -verseny

Pásztor Zsigmond

EZÜST

Endrődy Regő

EZÜST

Somlói Lujza

EZÜST

Cser Alina

BRONZ

Kabai- Mikó Milla

BRONZ

 

Felkészítő tanár: Molnár Johanna

 

 

 

Megjelent  a kuriózumnak számító, kortárs gyermekkari műveket tartalmazó, napjaink magyar kórusművészetét átfogóan bemutató  lemezünk, amely húsz magyar kórusművet tartalmaz!

Teljes cikk  

Riport Őri Csilla igazgatónővel  - video

 

Alapítványaink

  „Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusai” Egyesület

Számlaszám:

CIB – bank
10700598-70659010-51100005
Adószám: 18122291-2-41

MR Gyermekkórus

Az Magyar Rádió Gyermekkórusa
2000 óta önálló tagozatként működik iskolánkban

Gimnáziumi leánykar
Junior Príma Díj  2011.

A KÓTA-díj kitüntetettjei kórus kategóriában:
Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara

Őri Csilla és Uhereczky Eszter karnagyok

„ … a világ legjobb zeneiskolája, mely méltó a magyar zeneművészet nagyjaihoz.Csodálom és elismerem.” 
Yehudi Menuhin

Partnereink

 
Marczibányi téri Kodály Iskola - Minden jog fenntartva